Συνεχίζονται τα λειτουργικά προβλήματα της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος

Συνεχίζονται τα λειτουργικά προβλήματα της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Οικονομικών 

 

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η κατάσταση αβεβαιότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος.

Στο ίδρυμα που απασχολούνται σήμερα περίπου 60 εργαζόμενοι, εξυπηρετούνται τυφλοί από όλη την Ελλάδα, ενώ η χρηματοδότηση του ιδρύματος πραγματοποιείται από χορηγίες και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που υπονομεύει τη σταθερότητα και το μέλλον της σχολής που προσφέρει σημαντικό έργο εδώ και 60 χρόνια.

Το έλλειμμα του ιδρύματος μόνο για φέτος αναμένεται να αγγίξει τις 900.000 ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Η επίσχεση εργασίας της σχολής είναι απόρροια της δικαιολογημένης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θίγοντας, ωστόσο, το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης των μελών της Σχολής Τυφλών.

Από την άλλη, η μη δημοσιοποίηση της Σχολής, θέτει σε κίνδυνο την κυριότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται η Σχολή, δωρεά του Ελληνικού Δημοσίου από το 1961. Το πάγιο αίτημα της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος για να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου έχει υπογραμμισθεί και στο παρελθόν με κατατεθείσες ερωτήσεις «Αποκλείστηκε από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας η Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος» (Αρ. Πρωτ. 34/11-7-07) και «Μετεξέλιξη της Σχολής Τυφλών Β. Ελλάδος σε ΝΠΔΔ» (Αρ. Πρωτ. 16721/ 26-3-09).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το αίτημα μετεξέλιξης της Σχολής Τυφλών Βορείου Ελλάδος σε ΝΠΔΔ;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οικονομικά προβλήματα της Σχολής Τυφλών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε επίσχεση εργασίας και διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος;

 Απαντήσεις Υπουργείων